Koyu renkli bir giysiyle güneş altında bir süre beklerseniz giysinizin ısındığını fark edersiniz. Çünkü koyu renkli boyalar ışığı emerler ve ısıya dönüştürürler. Dövme silme uygulamasındaki lazer sistemi de benzer bir prensiple çalışır. Koyu renkli boya maddeleri lazer ışığını emerek ısı ve ses şeklinde doku yanıtına neden olurlar. Lazer ile Dövme Silme Uygulamasında kullanılan lazerler Q Switched özellikte ve nanosaniye çok kısa atış sürelerine sahip olmalıdır. Tüm dünya da dövme silme işleminde Q Switched Nd YAG- KTP lazer sistemleri sıklıkla tercih edilmektedir. Q-Switched lazerler dövme silme işlemi için en ideal lazerlerdir.Q-Switched teknolojisinin en büyük özelliği,nanosaniye gibi çok kısa bir sürede son derece güçlü atışlar yapabilmesidir.Yüksek enerjiye sahip lazer atışları cilde zarar vermeden dövme boyası tarafından emilerek ışıktaki enerjiyi ses ve ısıya dönüştürür. Bu sayede deri içindeki büyük parçacıklar halinde bulunan pigment açığa çıkan enerji ile çevre dokuya zarar vermeden küçük parçacıklara ayrışır. Vücudun bağışıklık sistemi küçük parçacıklara ayrışmış bu dövme boyasını ortadan kaldırır.
Her renk dövme yok edilebilir mi?
Günümüzde dövme silme lazerleri çok ileri teknolojilerle üretilmektedir. Farklı renklerdeki dövmelerin silinmesinde farklı dalga boylarına sahip lazer sistemleri kullanılmaktadır. Dövmenin rengine göre kullanılan dalga boyları değişmektedir. Örneğin siyah renkli dövme tedavisinde 1064 nm, kırmızı renkte ise 532 nm dalga boyu kullanılarak dövme çıkartılabilmektedir. Lazerle dövme silme işlemi en etkin siyah renkli dövmelerde gerçekleşmektedir. Siyah, ışığı en fazla emebilen bir renk olduğundan, lazerle dövme silme tedavisine en hızlı yanıtı verir. Koyu renkler de siyaha yakın etkiler gösterdiği için dövme silme işlemi rahat olmakla birlikte mor, pembe, sarı renklerin bazı tonları, ten rengi ve beyaz renkli dövmeler maalesef lazerle silinememektedir.
Seans aralıkları nasıl ayarlanır?
Dövme silmede seans aralıkları 6-8 haftadır. Lazerle dövme silme tedavisinde deri yüzeyinde oluşan kabuklanma yaklaşık 3-4 gün içerisinde düzelir. Deri yüzeyindeki iyileşmeye olmasına rağmen deri altında parçalanmış olan boyanın vücuttan uzaklaştırma işlemi devam eder. Bu nedenle vücuttan uzaklaştırılabilir maddelerin mümkün olduğu kadar fazla uzaklaştırılması ve deri destek dokusunun normalleşmesi beklenmelidir. Lazerle dövme silmede ikinci veya daha ileri seanslara en erken 6-8 hafta sonra alınır. Bazen aranın daha fazla uzatılması da istenebilir.
Kaç seans tedavi gerektirir?
Dövmenin lazerle silinmesinde seans sayısı dövmenin yapısına kullanılan boya maddesine, boyanın miktarına, yoğunluğuna, uygulanan tekniğe, renkli olup olmamasına bağlı olarak değişir. Dövme silme seans sayısı 5-15 seans aralığındadır.
Lazerle dövme silmede sonuçlar nasıldır?
Dövme silmede lazer tedavisine alınan yanıt kullanılan boyaya, tekniğe ve vücudun lazerle yapılan işleme verdiği tepkiye bağlı olarak kişiden kişiye değişmektedir. Hatta aynı kişide farklı dövmelerde dahi yanıtlar değişebilmektedir. Fakat hemen birçok dövme tekrarlanan seanslarla silinebilmektedir. Lazer uygulaması sonrasında dövme figürünün görülememesi, mevcut yazının okunanaması, figür temasının seçilememesi başarı kriteridir. Başarılı uygulamalar ile dövmenin görülmesine sebep olan boya maddesi parçalanmış ve vücuttan atılmıştır. Boya maddesinin olmaması kaynaklı olarak dövmenin görünebilirliği ortadan kalkar.
Deride anormal iz bırakır mı?
Lazer ile yapılan dövme silme tedavilerinde vakaların büyük çoğunluğunda kalıcı bir lekelenme veya iz gelişmemektedir. Fakat her tıbbi işlem beraberinde belli riskleri getirir. Deri de diğer organlarda olduğu gibi sorun yaşanabilecek bir yapıya sahiptir. Eğer vakanın geçmişte keloid, hipertrofik skar gibi tıbbi geçmişi varsa bu tür vakalarda sorun gelişme riski artmaktadır. Uygulama öncesi ve sonrası uymanız gereken kurallara uyduğunuz taktirde genellikle sorun yaşamadan dövmenizi silmek mümkün olmaktadır.
Uygulama öncesi neler yapılmalıdır?
Uygulamadan önce hekim tarafından ayrıntılı muayene yapılır. Dövmenin yapısı, rengi, büyüklüğü değerlendirilir. Gerekli durumlarda deneme uygulaması yapılır.Lazerle dövme silinecek tedavi alanının güneşten korunması gereklidir. Tedaviden 2 hafta kadar önce işlem alanını güneşten korunmalıdır. Gerekli ise uygulama yapılacak alan traşlanmalıdır. Uygulamadan 1 gün önce ve uygulama günü aspirin ve kanı sulandırabilen diğer ağrı kesiciler ve ilaçlar, uygulamadan 1 hafta önce de kullanılıyorsa demir ilacı kesilmelidir. Genelde dövme silme işleminde çok düşük bir ağrı oluşmaktadır. Gerekirse bu ağrı hissini azaltmak için anestetik kremle uyuşturma ve işlem sırasında soğuk hava ile tedavi alanını soğutma yapılabilir.
Uygulama sonrası dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Uygulama sonrasında hasta günlük aktivitelerine hemen döner. Bunu yanında yan etkiler ve tedavinin başarı oranını artırmak amacıyla bazı uyarılar önem kazanır. Dövmenin lazerle silinmesi sırasında oluşan ve 3-4 günde düzelen kabuklanma şeklindeki yaranın uygun bir temizleyici ile temizlenmesi, 2-3 gün kapalı pansuman ile dış ortamdan korunması uygun olur. Bu süreçte havuza, denize girmek ve güneşlenmek sakıncalıdır. 2 gün sıcak su, sauna, buhar banyosu gibi uygulamalardan uzak durulmalıdır. Tedavi sonrasında yukarıdaki kurallara uyulduğu halde gelişen kızarıklık, ağrılı şişlik, zonklama gibi bir yakınma olursa en kısa sürede doktorunuzla irtibat kurunuz.
Sonuç olarak;
Lazer ile dövme silme uygulaması uzun zaman ve sabır gerektiren bir uygulamadır. Sonuçların hemen ortaya çıkması beklenmemelidir. Uygulama sürecinde dövme üzerindeki değişimler yavaş yavaş ortaya çıkacaktır.